Informatyczne trendy na 2019

POLSKA The Times   15.3.2019   Strona 2

Dariusz Śliwowski, wiceprezes Agencji Rozwoju Przemysłu S.A.

Gartner jak co roku przedstawił wizję tego, co w informatyce będzie się rozwijało szybciej lub wolniej i na co jego zdaniem warto zwracać szczególną uwagę w nadchodzącym roku. Z prognozami jak to z prognozami - sprawdzają się albo nie. Sam do wielu miałem sceptyczny stosunek. Czasem okazywało się, że mój sceptycyzm miał uzasadnienie, czasem ze smutkiem odkrywałem, że nie miałem racji, a w efekcie „stawiałem na złego konia”. W tej obecnej prognozie Gartner podaje 10 trendów, które jego zdaniem mają kluczowe znaczenie dla przyszłości cyfrowego świata. Są to: urządzenia autonomiczne, rozszerzona analityka, „zrobotyzowane” tworzenie oprogramowania, cyfrowe bliźniaki, wzmocniona granica („empowered edge”) chmury, rozszerzona rzeczywistość (teraz nazywana „immersive experience”), block chain, inteligentna przestrzeń (życia i pracy), cyfrowa etyka i prywatność oraz komputery kwantowe.

Zostawię Państwu przyjemność samodzielnego znalezienia, co dokładnie kryje się za każdym z tych pojęć, za to pozwolę sobie rozwinąć i skomentować niektóre z nich. Oczywiście wybór jest czysto subiektywny i sprowadza się do zwyczajowego „a nie mówiłem”. Cyfrowa etyka na liście pokazuje, jak bardzo nasz świat staje się cyfrowy, jak stopniowo dochodzi do zacierania granicy między światem „realnym” i cyfrą. Dwadzieścia kilka lat temu przestępstwo komputerowe w polskim systemie prawnym oznaczało kradzież komputera lub uderzenie kogoś klawiaturą. Dzisiaj nasza cyfrowa tożsamość wymaga większej ochrony niż nasz fizyczny majątek. Tempo tej ewolucji jest znacznie szybsze od moich prywatnych diagnoz sprzed kilku lat.

Oprogramowanie pisze oprogramowanie. Według Gartnera „do 2022 r. 40 proc. nowo tworzonego oprogramowania będzie przynajmniej częściowo pisane przez sztuczną inteligencję”. Cóż, jak mogłoby być inaczej, skoro w Polsce braki programistów ocenia się na ponad 50.000 osób, w Europie na ponad pół miliona, a całej światowej gospodarce na miliony? Co więcej ten trend jest tylko i aż kolejnym krokiem w ewolucji inżynierii oprogramowania. Moim zdaniem zastosowanie sztucznej inteligencji do tworzenia oprogramowania jest Świętym Graalem informatyki.

Block chain. Nadal brak prawdziwie przełomowych zastosowań tej technologii. Praktycznie każde (poza krypto walutami) efekty wykorzystania block chainu można osiągnąć skuteczniej tradycyjnymi metodami. Czyżby była to ślepa droga? To możliwe. Czas pokaże.

Urządzenia autonomiczne. Okazuje się, że drogi publiczne są na tyle nieprzewidywalne, iż w pełni autonomiczne samochody szybko się na nich nie pojawią. Jednak na obszarach niepublicznych lub precyzyjniej regulowanych takich jak magazyny, place manewrowe, parkingi i lotnicza przestrzeń kontrolowana transport autonomiczny jest pewnikiem. Ewolucja postępuje i jej ogólna ścieżka została już zdefiniowana od robota pomocnika kierowcy przez częściową automatyzację do pełnej autonomii. Wnioski? Nie każdy przełomowy pomysł na rewolucyjne zmiany okazuje się realistyczny. Prawdziwe technologiczne rewolucje pojawią się tam, gdzie nowe technologie przynoszą nie kilka, a kilkaset lub więcej procent ekonomicznych korzyści. Czyli tak jak zawsze.